L’agricultura que truca a la porta

L’agricultura del futur ja és ací. Superposant-se a l’agricultura de precisió, la IA (intel·ligència artificial) i la robòtica estan donant passes de gegant i és imminent la incorporació a l’agricultura.
Com tants canvis tecnològics al llarg de la història, no es pot ignorar, i bé per a fer-ne us, o bé per modular-ne el refús, com més aviat el pagès hi reflexioni, millor serà l’adaptació, i menys danys col·laterals causarà. Donem una ullada a les noves tecnologies:

Agricultura de precisió. Ja fa anys que és una realitat, i com indica el seu nom, és una agricultura altament tecnificada en la que s’adapta el treball al sòl i els conreus segons les característiques variables dels mateixos determinades amb moltes variables. Cal una monitorització freqüent del conreu, per exemple amb mesuradors fixes o amb drons, les dades dels quals s’incorporen als plànols dels camps, per exemple amb la tecnologia Qgis:

Curs avançat de QGIS aplicat a l’Agricultura. (Lleida, 13 i 15 desembre 2016)

Un exemple exitós d’agricultura de precisió és l’aplicació del terroir digital a la viticultura xilena. Podem emprar dos articles per introduir-nos en aquesta manera de treballar:

http://biblioteca.inia.cl/medios/quilamapu/boletines/NR39128.pdf

http://www.redagricola.com/cl/gracias-investigacion-desarrollo-equipos-renovando-impulso-viticultura-precision/?utm_source=Newsletter+51+%2814+feb%29&utm_campaign=Newsletter_51_14feb&utm_medium=email

Teledetecció i drons. Evolucionats en paral·lel a l’agricultura de precisió, s’han incorporat a l’arsenal d’eines d’aquesta. En aquest blog ja s’ha escrit articles sobre els drons i la teledetecció, com ara:

Detección de malas hierbas en fase temprana usando drones

Noves tecnologies agrícoles: Diagnòstic per la imatge

Intel·ligència artificial. És un camp a les beceroles que pot facilitar molt la feina al pagès, però també enviar-lo a l’atur. Avui en dia ja es poden trobar rudiments d’IA aplicada, com s’explica en aquesta entrada del blog:

Mapeamento digital de solos por redes neurais artificiais

Tot i que encara no es poden considerar IA, hi ha aplicacions per al pagès mitjançant la tecnologia mòbil. Per exemple

http://www.bejo.com/magazine/cropalyser

https://plantix.net/

http://yara.com/media/apps/imageit/

entre altres. Són imprecises atès que els telèfons mòbils no són eines de teledetecció multiespectral, però poden ser la base per a un desenvolupament posterior que les permeti ser emprades pes robots autònoms connectats a una base de dades.

Robots. També s’ha parlat de robots agrícoles, però atès que és el camp on s’està avançant més ràpidament permeteu actualitzar la situació. Hi ha un munt de prototips autònoms amb funcions diverses, des de desherbar, a sembrar, i fins i tot collir. Són màquines versàtils però limitades a unes condicions específiques (collites, terrenys, etc.), on l’arribada de la IA permetrà un criteri més ampli que les farà molt més autònomes. Podem escollir alguns prototips quasi en fase comercial o ja en ella:

a més gran escala

i encara a més gran escala

Manca veure, al marge de l’eficiència, la seguretat d’aquestes màquines si alguna enfolleig i trinxa tot el que troba pel davant, o el procediment automàtic en cas de que la màquina es topi amb el gos del pagès o un excursionista triscant pel camp. Caldria esperar també un sistema totalment autònom de l’ordinador d’a bord per aturar el robot.

També hi ha una cursa per aconseguir un robot per collir fruita, quelcom molt costós en mà d’obra. Un dels prototips més avançats és:

I com no podia ser d’una altra manera, s’esta assajant en nombrosos països robots per feines dins d’hivernacles, com un pas més per aconseguir un sistema autònom de producció:

El futur truca a la porta !