De l’article/entrevista «Sembra en sec per frenar el cargol poma», publicat a la revista Agroactivitat, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
Les cooperatives d’arròs del Delta de l’Ebre participen en un Grup Operatiu d’innovació coordinat per Prodelta que estudia noves fórmules, com la sembra en sec, per combatre la plaga del cargol poma.
Jordi Casanova, responsable d’arròs de la Federació de Cooperatives, explica que “en lloc de sembra convencional amb els camps enaiguats i facilitant la irrupció del cargol, s’ha optat per plantar la llavor en línies amb els camps secs i sense deixar arribar l’aigua fins que la planta té unes quatre fulles”.
La primera prova pilot es va fer l’any 2015 i l’última campanya ja s’ha utilitzat aquesta tècnica en unes 2.000 hectàrees. En aquest sentit, Jordi Casanova subratlla que “es tracta d’una iniciativa sorgida del mateix sector, que ha fomentat la cooperació entre els diferents agents implicats en la producció d’arròs” i anuncia que “el canvi que s’està implantant podria acabar esdevenint una estratègia contra el cargol poma més respectuosa amb el medi natural”.
En Marc Ibeas, Director Tècnic de Prodelta, ho valora positivament, tot i que també hi veu inconvenients. Tot i que en un principi la dosi de sembra es redueix, el cost augmenta a causa de la maquinària emprada. D’altra banda, amb el sistema tradicional, la inundació ajuda a controlar algunes males herbes. En el cas específic del Delta, la sembra en sec causa una davallada de la producció, atès que la inundació ajuda a rebaixar els nivells de sal del terreny.